Matinlahti

Ajatuksia kaveruudesta syksyltä 2018

Ajatuksia kaveruudesta syksyltä 2018

Matinkylän liikunnallinen iltapäiväkerho toimii kahdessa paikassa: suomenkieliset lapset Matinlahden koululla, ruotsinkieliset lapset Matinkylän jäähallilla (ks välilehti Mattliden – Sport eftis).

Kerho on avoinna jokaisena arkipäivänä (jolloin on koulua) aina koulun loppumisesta klo 17:00 asti.

Liikunnallisessa iltapäiväkerhossa ulkoillaan, tehdään ohjattuna läksyt, askarrellaan, piirretään, leikitään, levätään ja pelataan. Iltapäivään sisältyy kevyt, ohjattu liikunnallinen osuus joka päivä. Silloin opetellaan ja pelataan eri pallopelejä, leikitään liikunnallisia leikkejä, luistellaan, yleisurheillaan jne. Liikunta ei ole raskasta eikä lapsilla tarvitse olla minkään tasoista liikunnallista taustaa.

Läksyjenteon, rauhoittumisen, välipalan ja vapaan oleskelun lisäksi iltapäivään sisältyy kevyt liikunnallinen osuus useana päivänä viikossa. Silloin opetellaan ja pelataan eri pallopelejä, leikitään liikunnallisia pelejä ja leikkejä sekä liikutaan kaudelle ominaisissa muodoissa ulkoillen paljon. Liikunta ei ole raskasta eikä ketään lasta luonnollisesti pakoteta liikkumaan. Liikunnassa ei ole vakavaa kilpailua eikä vertaamista muihin lapsiin, vaan se on lapsilähtöistä, hauskaa ja yhteisöllistä. Lisäksi muut iltapäivän arjen tekemisen ohjatut teemat, kuten käden taidot, musiikki, ilmaisutaito, lukupiirit sekä erilaiset projektit ja lähialueiden retket kuuluvat toimintaan.  Lapsille jää päivittäin aikaa myös omaehtoiseen leikkiin ja vuorovaikutukseen muiden lasten kanssa.

Yhteisöllinen tekeminen liikunnassa ja muussakin toiminnassa tukee kaikkien lasten sosiaalista kehitystä. Kiusaaminen on kerhotoiminnassa erityisen huomion kohteena ja siihen puututaan välittömästi ja ennakoivasti.